czwartek 25 maja 2017
CSR | OWES | Sieć Barka | BarkaUK | BarkaNL | BarkaIE | BarkaCA | BarkaIS | INISE | GU | Oferta

"Food Inc - Korporacyjna Żywność" - czy ekologiczne rolnictwo ma jeszcze szansę bytu ?

Wersja do wydrukuWyślij znajomym
Food Inc - Korporacyjna Żywność

Pestycydy, genetyczna modyfikacja, zwierzęta hodowane w fatalnych warunkach i karmione paszą pełną chemicznych ulepszaczy - oto obraz amerykańskiego przemysłu spożywczego. Liczy się tylko ilość, nie jakość. Każdego dnia miliony restauracji szybkiej obsługi na całym świecie muszą zostać zapatrzone w towar. Nie mówiąc już o sieciach supermarketów i centrów handlowych. Biznes ten rządzi się twardymi zasadami i nie ma w nim miejsca na sentymenty. Zwierzęta hodowlane żyją w koszmarnych warunkach. Zapomina się też o humanitarnych sposobach ich zabijania. Normy sanitarne są coraz częściej przekraczane, a nad zdrowie i życie konsumentów stawia się potrzebę zysku. Wszystkim kieruje sieć koncernów, które kontrolują rynek i narzucają hodowcom swoje reguły działania. 

W swoim dokumencie Robert Kenner pokazuje prawdę o systemie produkcji żywności w Ameryce. Stawia tezę, że producenci celowo ukrywają przed konsumentami informacje, dotyczące pochodzenia produktów, składników i procesów produkcji. Aby zweryfikować swój pogląd, Kenner odwiedza hodowle zwierząt i gospodarstwa rolne. To, co tam odkrywa potwierdza alarmującą prawdę, że cały przemysł żywieniowy w kraju kontroluje zaledwie kilka korporacji, ich celem nie jest zdrowie konsumentów, a maksymalizowanie efektywności i wzrostu ekonomicznego.

Dostawcy na pierwszym miejscu stawiają zyski, jakie mogą otrzymać ze sprzedaży żywności idealnej wizualnie, pozostawiając daleko w tyle zdrowie konsumentów. Potwierdzają to rozmowy Kennera z farmerami i ranczerami, którzy przyznają, że dziś, by produkty się sprzedawały, muszą spełniać przede wszystkim wymogi estetyczne. Stąd rozrośnięte piersi drobiowe, idealne kolby kukurydzy, okrągłe pomidory w kolorze pięknej czerwieni i jednakowej wielkości marchewki.

Czy ekologiczne rolnictwo, nastawione na wysoką jakość produktów, ma jeszcze szansę bytu? Zdumiewający film dokumentalny, który zmrozi krew w żyłach każdemu amatorowi hamburgerów. Autorzy obrazu wnikliwie przedstawiają kulisy działania korporacji, w których rękach skumulowana jest znakomita większość amerykańskiego przemysłu żywieniowego. Produkcja wzbudziła wiele kontrowersji i wywołała dyskusję społeczną. Reżyserem filmu jest laureat Emmy Robert Kenner (serial dokumentalny The American Experience). Obraz zdobył kilka prestiżowych wyróżnień – w tym nominacje do Oscara, nagrody Independent Spirit i Nagrody Gildii Amerykańskich Reżyserów.

Polecamy nominowany do Oscara, szokujący dokument, który odsłania kulisy funkcjonowania współczesnego przemysłu żywieniowego w Ameryce. SMACZNEGO !

 

 

.