czwartek 25 maja 2017
CSR | OWES | Sieć Barka | BarkaUK | BarkaNL | BarkaIE | BarkaCA | BarkaIS | INISE | GU | Oferta

Szokujące odkrycia o GMO, alarm dla świata !

Wersja do wydrukuWyślij znajomym
GMO

Nowe wyniki badań opublikowane we wrześniu 2012 roku m. in. na łamach "Food and Chemical Toxicology" i przedstawione na konferencji prasowej w Londynie pokazują, że wpływ GMO na zdrowie jest szokujący ! Wieloletnie badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Caen (Francja) uznano za najbardziej dokładne badanie, kiedykolwiek opublikowane w zakresie skutków zdrowotnych żywności GMO oraz herbicydu Roundup na szczurach.

"To badanie pokazuje nadzwyczajną liczbę guzów rozwijających się wcześniej i agresywniej - szczególnie u samic. Jestem w szoku w odniesieniu do skrajnie negatywnych skutków dla zdrowia." - powiedział Dr Michael Antoniou, biolog molekularny, King College London. "Możemy spodziewać się, że spożycie kukurydzy GMO i herbicydu Roundup, poważnie wpływa na zdrowie człowieka." dodał Dr Antoniou.

 Oto niektóre z ustaleń, jakie potwierdzono w badaniach opierających się na długoterminowym spożywaniu GMO:

  1. Do 50% samców i 70% samic umarło przedwcześnie w porównaniu z 30% i 20% w grupie kontrolnej.
  2. Szczury karmione kukurydzą GMO i śladowymi ilościami Roundup doznały poważnych obrażeń w tym organiczne uszkodzenia wątroby i uszkodzenia nerek.
  3. We wszystkich zabiegach i u obu płci wystąpiło 2-3 razy więcej nowotworów niż w grupie kontrolnej.
  4. Do 24 miesiąca 50-80% samic rozwinęło nowotwór, z nawet trzema guzami na zwierzę. Pierwsze duże nowotwory wykrywane są w czasie od 4 do 7 miesięcy. Większość nowotworów wykrywana była po 18 miesiącach.
  5. Szczury, które piły śladowe ilości Roundup (na poziomach prawnie dozwolonych w sieci wodociągowej) rozwinęło o 200% do 300% więcej dużych guzów.

W związku z tymi wynikami badań domagajmy się od Rządu RP:

  1. Natychmiastowego zakazu upraw GMO w Polsce, w tym szczególnie upraw kukurydzy MON810 i ziemniaków AMFLORA.
  2. Stopniowego wycofywania ze sprzedaży produktów żywnościowych i pasz zawierających GMO... termin całkowitego wycofania wspomnianych produktów nie może być dłuższy niż 3 lata. 
  3. Nieograniczonego dostępu do tradycyjnych, lokalnych/regionalnych nasion.
  4. Nieograniczonego dostępu do dobrej jakości żywności produkowanej przez tradycyjnych i ekologicznych rolników co wiąże się jednoznacznie z opracowaniem regulacji, które bedą tę sprzedaż ułatwiały a nie utrudniały, jak to jest obecnie.

Z poważaniem,

Jadwiga Łopata
laureatka Nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel)

Sir Julian Rose,
prezes Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi - ICPPC

34-146 Stryszów 156
tel./fax +48 33 8797114  
biuro@icppc.pl

www.icppc.pl
www.gmo.icppc.pl
www.eko-cel.pl

 

 

.