Dzisiaj na zaproszenie Joanna Ochniak uczestniczyliśmy w wydarzeniu Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego 2023.
Z pozoru Fundację Barka i prestizowy konkurs gastronomiczny łączy niewiele. Nic bardziej mylnego.
Oprócz tego, że wspieramy przedsiębiorstwa społeczne (również te kulinarne), to sami byliśmy bodźcem do powstania spółdzielni socjalnej Wspólny Stół , a także prowadzimy Centrum Integracji Społecznej z prężnie działającym warsztatem gastronomicznym (ostatnio wypiekamy wspaniałe chleby, ale o tym niebawem ). W pierwszych miesiącach od wybuchu wojny w Ukrainie przygotowywaliśmy tysiące posiłków dla osób przebywających na Dworcu Głównym w Poznaniu i Międzynarodowe Targi Poznańskie . A to wszyscy dzięki współpracy z poznańskimi restauracjami i szefami kuchni.
Podczas konkursu obserwowaliśmy pasje, talent i upór kucharzy, którzy byli oceniani przez zacne jury na czele z Kurt Scheller , Joanna Brodzik i Marcinem Budynkiem . Imprezę prowadziła Maja Popielarska i Tomasz Purol .
Laureatem Wielkopolskiego Kucharza Roku został Serhii Kurmyshev z Poznańskiej restauracji Oregano and Wine .
To było niezwykle doświadczenie zarówno kulinarne jak i społeczne – tyle przemiłych rozmów i słów uznania dla naszych Barkowych działań.
Do zobaczenia na szlaku!.